• My Cahaya

    Lari Dari Kegelapan Menuju Cahaya

Wednesday, 22 June 2011

Kasih Sayang Anak Terhadap Ibu

Assalamualaikum wbt dan juga selamat sejahtera kepada seluruh pengunjung blog yang dikasihi sekalian.. apa khabar? Harap anda semua sihatlah hendaknya ya.. Saya tahu para pengunjung yang bertandang ke blog ini bukan sahaja datang dari Malaysia malah turut sama dari Indonesia, India Jepun, Mesir, Amerika dan sebagainya.. Kalau tak percaya lihatlah widget peta dibahagian kanan blog ini..  tersesat ler tu hehe. Pape pun terima kasih bertandang..

Ok, kali ini saya akan membincangkan isu mengenai mengapa anak lebih rapat dengan ibunya berbanding bapanya. Cuba anda bertanya kepada diri anda sendiri dengan ikhlas dan jujur iaitu diantara ibu dan bapa anda, yang mana satu anda lebih rapat? Kebanyakkan dari anda pasti memberikan jawapan ibu betul tak? Ok sebenarnya ada 5 faktor yang menyebabkan anak lebih menyayangi ibunya lebih dari bapanya malah Rasulullah s.a.w juga menggalakkan anaknya menyayangi ibunya lebih berbanding bapanya.. sesuailah dengan hadis dibawah iaitu:

Abu Hurairah radhiallahu 'anh berkata:

Seorang lelaki datang menemui Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam dan bertanya:

“Siapakah manusia yang paling berhak untuk aku layan dengan sebaik-baiknya?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
Baginda menjawab: “Ibu kamu.”
Dia bertanya lagi: “Kemudian siapa?”
Baginda menjawab: “Ayah kamu.”


Baiklah, disini saya akan menyenaraikan 5 faktor yang menyebabkan anak-anak lebih rapat dengan ibu mereka berbanding bapanya iaitu:

1- Kerana ibulah yang mengandungkan si anak didalam rahimnya selama 9bulan 10hari. Mereka berkongsi saluran makanan dan pernafasan yang sama.

2- Lazimnya ibulah yang mengasuh, membela dan mendidik anak dari kecil sehinggalah dewasa.

3- Tangan ibulah yang menyuapkan makanan ke dalam mulut si anak termasuk menyusukannya.

4- Anak perempuan muhupun anak lelaki sering bersama, bertemu dan mengadu hal kepada ibu

5- Ibu lebih bersifat lemah lembut dan lunak hati. Inilah yang memudahkan anaknya berhubungan dengannya.

Cuba anda semua perhatikan, apabila seseorang anak sedang sakit tenat atau meracau-racau, nama siapakah yang akan disebut-sebut olehnya? Sudah tentu panggilan ‘emak’ ‘emak’ dan ‘emak’ yang akan bermain dibibirnya dalam keadaan separa sedar. Mungkin ada juga dikalangan kita yang menyebut nama bapanya tetapi bilangannya agak kecil berbanding ibu. Sebab itulah firasat ibu terhadap anaknya lebih kuat berbanding firasat ayah terhadap anaknya. Jadi apabila seseorang ibu merasakan ada sesuatu yang tidak kena terhadap anaknya, cepat-cepatlah lakukan tindakan.. Kalau dah rasa anak tu bapuk, intai-intailah dengan siapa anaknya berkawan di sekolah serta curi-curilah dengar perbualan anak anda dengan kekasih hatinya.. Yang penting jangan PENGSAN! suara anak anda sangat mengghairahkan. stop.

Ok, nampaknya ini sahaja untuk entri mengenai motivasi untuk kali ini. Maaflah kerana penulisan saya agak ringkas sedikit berbanding entri sebelum ini. Semoga berjumpa lagi di entri yang baru..


Terima Kasih
Anwar Suran Home 2011

Share:

Friday, 17 June 2011

4 Unsur Dalam Tubuh Manusia



Photobucket
Assalamualaikum wbt, apa khabar? Diharap para pembaca blog semua sihat dan ceria selalu la hendaknya ya. Entri kali ni adalah berkaitan dengan agama dan spiritual, jadi sebelum itu aku akan menggunakan kata ganti diri sebagai ‘saya’ ok.. barulah nampak sopan sikit (padahal kata ganti diri dengan Allah swt boleh la pulak guna sebagai 'aku’, wallahualam). Nanti saya cuba tanya pada yang lebih arif tentang bahasa diri itu ok! Insyaallah..

Baiklah, tanpa berlengah lagi, saya akan membahaskan 4 unsur yang ada pada diri manusia dan ia merupakan sebagai pelengkap di dalam tubuh kita.. jika salah satunya kurang, maka tidak sempurnalah hakikat kejadian kita.

1- Amarah dari unsur api
2- Kemahuan dari unsur angin
3- Cita-cita dari unsur air
4- Sabar dari unsur bumi

Untuk unsur-unsur yang berkenaan dengan pancaindera pula, saya akan terangkan dengan amat terperinci ok. Ia merupakan elemen yang paling penting didalam hakikat kejadian seorang insan..

1- Telinga dari unsur api
2- Mata dari unsur air
3- Hidung dari unsur angin
4- Mulut dari unsur tanah



Telinga adalah dari unsur api, kerana telingalah seseorang itu akan naik darah atau tersinggung persaannya lantaran terdengar tohmahan, cemuhan, umpatan serta hinaan dari orang lain. Tetapi kemarahan itu akan terpadam dengan sendiri apabila terdengar kata-kata yang manis dari seseorang seperti pujian, penghargaan atau berita yang gembira. Memang lumrah api akan terpadam apabila disimbah dengar air.




Mata pula adalah daripada unsur air kerana sifat air adalah pemantul cahaya. Bukankah dengan melihat sinar mata dari seseorang kita akan dapat mengatahui samada seseorang itu mencintai atau membenci diri kita. Kita juga akan dapat mengatahui sinar mata seseorang yang jahat seperti sang penipu ataupun orang yang jujur dan baik hati. Sesuatu aduan atau report tidak akan diterima sewenang wenangnya oleh polis sekiranya belum dapat dibuktikannya dan dilihat matanya ketika bersoal jawab. Ini kerana sifat air adalah pemantul cahaya.



Hidung adalah dari unsur angin. Hidung digunakan untuk kita bernafas dan mengenal bau-bauan. Dengan hidung, seseorang itu dapat mengatahui adanya bau wangi, bau busuk, bau hanyir, bau hancing, bau tengik bulu ketiak, bau kentut dan sebagainya. Angin adalah unsur yang sentiasa bergerak dan menyebarkan bau-bauan dan kemudian hidung akan menangkap bau-bauan itu tidak kiralah angin beracun ataupun bau ikan bakar kerana hidung adalah unsur angin



Yang terakhir sekali adalah Mulut iaitu berunsurkan tanah. Ini terbukti kerana mulut kerap menerima apa sahaja kedalamnya dan sukar untuk menolaknya. Cuba kita perhatikan tanah pamah dibumi ini ia akan menerima apa sahaja makhluk yang telah mati dan dipendamkan di dalamnya sehinggalah akhirnya turut menjadi tanah. Demikianlah sifat mulut manusia, sejak mula mata kita terjaga dari tidur sehinggalah mahu masuk tidur ditengah malam, cuba perhatikan iaitu pelbagai benda yang kita telah telan samada chicken chop, panadol, telur 3-suku, maggi, air kopi dan sebagainya.

Sebagaimana kita ketahui, tanah adalah tempat untuk kita bercucuk tanam. Jika kita menanam benih durian, maka akan bertumbuhlah pohon durian itu.. begitu juga jika kita menanam benih langsat maka pohon langsatlah yang akan bertumbuh. Amat mustahil jika kita tanam pokok bunga kaktus tetapi pokok balak pula yang bertumbuh. Jadi, begitulah juga hakikat mulut kita iaitu apabila kita berkata sesuatu kebaikan seperti berdakwah, memuji dan sebagainya maka kebaikanlah yang akan bertumbuh di tengah-tengah masyarakat kita dan andaikata kita menyebarkan keburukan seperti umpatan, fitnah serta ‘mulut laser’ maka akan bertumbuhlah kekecewaan dan pertelingkahan di tengah-tengah masyarakat tersebut.

Kesimpulannya, keempat-empat unsur tersebut merupakan pelengkap terhadap diri seorang manusia. Andaikata kekurangan satu daripadanya beerti tidak sempurna lagi keadaan manusia tersebut. Wallahualam. Ini sahaja entri fakta mengenai islam untuk kali ini.. nantikan fakta-fakta lain dilain hari ok, jadi jangan lupa untuk menjenguk blog ini selalu!


Terima kasih.



Anwar Suran Home 2011

Share:

Intipati Di Dalam Blogku



Photobucket
Salam sejahtera buat para pengunjung blog yang dikasihi sekalian.. apa khabar? Sihat? Harap ceria selalu la ya. Entri kali ini masih lagi mengenai tentang blog penulis yang tercinta ini.. harap anda tak bosan la membaca nyer.. penulis tengah exited giler nih sebab dapat mengarang blog pada waktu cuti semester yang nyaman sambil makan cekodok pisang yang lazat.. 

Sebenarnya, penulis adalah  seorang yang amat gemar bercerita dan mendengar cerita, tetapi apabila terlalu banyak bercakap dan berbual tak manis pulak dipandang orang betul tak? Jadi penulis telah memutuskan untuk menjadi seorang yang pendiam dan hanya bercerita melalui penulisan sahaja.. Itu lebih baik kot.. Penulis amat mengharapkan sokongan anda semua ya.. from zero to hero..

Untuk pengatahuan semua, penulis dah buat blog ni semenjak tahun 2008 lagi.. masa tu tak banyak lagi template-template yang menarik untuk platform blogger.. setakat guna classic atau default template macam tak beberapa kena pada diri penulis nih sebab taste penulis agak tinggi sikit tapi takder la keterlaluan.. platform wordpress pun tak banyak lagi menyediakan theme yang benar-benar cantik. Jadi penulis pun terus tinggalkan dunia blog sehinggalah tahun 2010 penulis mula design semula blog ini dan tulis entri sikit-sikit.

Oklah, kali ni penulis nak ceritakan sedikit segmen/bahagian/intipati serta future di dalam blog penulis nih.. penulis telah bahagikan intipati blog ini kepada 11 bahagian iaitu Hidupku, Realiti, Misteri, Islam, Santai, Karyaku, Motivasi, Teknologi, Blog, dan terakhir sekali ialah Download.. Baiklah, penulis akan terangkan satu-persatu ok..


Photobucket

Hidupku - Memaparkan segala kisah pahit manis kehidupanku semenjak mula mengenali dunia ini sehinggalah mataku terlelap untuk terakhir kali. Segmen ini ibarat diari kehidupan penulis la kot samada flash back, angan-angan atau rutin harian penulis yang terpilih sahaja.


Photobucket

Realiti - Merupakan entri berkenaan dengan kebebasan bersuara terhadap realiti dunia masa kini dari segi aspek politik, isu semasa, serta kehidupan manusia. Segmen ini penulis akan mengaplikasikan freedom of speech yang tidak keterlaluan. Penulis rasa setiap insan memerlukan hak untuk menyuarakan ketidak puasan hati betul tak? Wallahualam..


Photobucket

Misteri - Memaparkan artikel-artikel mengenai sesuatu yang misteri/mistik samada di alam nyata mahupun alam ghaib. Entri-entri di dalam segmen ini hanya yang benar-benar betul sahaja ok, unsur-unsur tahyul mahyul takkan diselitkan. Penulis memang minat untuk mengambil tahu tentang perkara-perkara yang misteri nih..


Photobucket

Islam - Artikel-artikel berkenaan agama islam samada dari segi fakta, hukum hakam, kisah-kisah islamik, perbincangan agama serta segala aspek fardhu ain. Segala entri di dalam segmen islam ini mempunyai sumber rujukan yang amat boleh dipercayai.. jadi, janganlah anda bimbang ok. Sebagai seorang muslim berdakwah itu adalah wajib! tidak kiralah dengan cara apa sekalipun ya.. kita perlu menyeimbangkan di antara dunia dan akhirat.. Jangan lupa ok!


Photobucket

Santai - Segmen khas untuk anda merehatkan minda. Memaparkan segala manga atau komik yang terpilih dari seluruh dunia, himpunan lawak jenaka dan juga cerita-cerita menarik untuk bacaan masa lapang. Kalau anda free, jenguk-jenguklah entri-entri ini ya.. penulis akan berusaha untuk mengumpulkan himpunan media yang menghiburkan hati khas untuk pengunjung blog yang dikasihi huhu.


Photobucket

Karyaku – Mengumpul koleksi-koleksi hasil karya kreatifku seperti lukisan, kartun, sketsa, video, rekabentuk landskap, dan industri serta pelbagai lagi. Penulis meminati bidang seni lukis semenjak dari kecil lagi, insyallah penulis akan memasukkan karya-karya penulis seperti kartun, sketsa dan lain-lain di sini.. kemungkinan besar penulis akan cipta video-video sketsa jika ada kesempatan insyaallah..


Photobucket

Motivasi - Merupakan sudut khas motivasi samada dari segi pembelajaran, kerjaya, psikologi, perhubungan, keluarga, mutiara kata dan pelbagai lagi. Sebenarnya selain dari buku-buku komik serta buku-buku agama yang beratus-ratus biji kat umah penulis nih, penulis jugak amat suka mengumpul buku-buku motivasi.. agaknya dah boleh buat mini library dah kat rumah penulis nih hehe. Insyallah penulis akan berkongsi segala bahan bacaan motivasi penulis ok. Nantikan…


Photobucket

Tips/Petua - Koleksi petua-petua hebat mengenai segala aspek kehidupan seperti kesihatan, perbelanjaan, dan sebagainya! Hobi akak-akak penulis adalah mengumpul majalah-majalah seperti wanita, nona, maskulin, glam dan sebagainya. Jangan lupa, dalam majalah tu ada banyak tip-tip hebat yang jarang golongan masa kini membacanya seperti petua kesihatan, keewangan, kerjaya dan sebagainya. Nanti penulis akan ekstrak dan paparkan di dalam segmen ini yer..


Photobucket

Teknologi - Memaparkan artikel mengenai teknologi terkini seperti gadjet, computer dan juga internet. Penulis teramat-amat meminati dunia teknologi lebih-lebih lagi berkaitan dengan internet.. lagipun penulis pernah menjalani ‘kursus’ rekabentuk software selama 5-bulan di universiti tempatan pada tahun 2008 dulu.. di sinilah penulis akan berkongsi segala maklumat mengenai dunia teknologi masa kini.


Photobucket

Blog - Himpunan tutorial blog berbahasa melayu  samada untuk  platform Blogger atau Wordpress percuma. Alhamdulillah, kini setelah penulis memahami sedikit sebanyak teknik programming, dapatlah juga penulis berkongsi sedikit sebanyak ilmu mengenai kod HTML untuk sesiapa sahaja yang menggunakan platform blogger untuk menulis blog.. penulis juga boleh berkongsi serba sedikit mengenai teknik-teknik yang telah penulis lakukan semasa penulis modified blog penulis nie dulu.. tutorial wordpress pun penulis boleh ajar jugak cuma dari platform yang percuma jer la yer! Haha..


Photobucket

Download - Boleh muat turun segala movie, lagu, e-book, software dan pelbagai lagi di sini. Ia juga berfungsi sebagai galleri untuk berkongsi segala jenis media.. Segala apa yang ada di dalam blog ini, penulis akan attach kat bahagian download dan anda download la apa yang anda nak yer.. nak copy paste pun boleh.. takder  nyer penulis nak marah huhu.. yang penting jangan lupa link kan dengan blog ini. Itu jer syaratnya.. mudahkan?


Antara intipati-intipati yang lain di dalam blog penulis adalah Forum, Kedai Online serta ruangan Borang tetapi masih di dalam proses kemaskini. Nampaknya itu sahaja penerangan tentang intipati di dalam blog penulis nih.. harap anda bolehlah sumbangkan idea-idea serta pandangan anda ya. Sila sumbangkan segalanya di dalam ruangan komen dan segala komen-komen tersebut penulis akan membalasnya sekadar yang termampu.. insyallah..


Terima kasih daun keladi, sila berkunjung lagi!


Anwar Suran Home 2011

Share:

Thursday, 16 June 2011

Alasan Lama Tak Update Blog


Assalamualaikum wbt.. Apa khabar? Sihat? Harap para pembaca semua sihatlah hendaknya ya.. Dah lama penulis tak update blog kan? Rakan-rakan penulis pun dah bising suruh penulis update blog malah mak penulis pun turut tumpang bertanya sekali. Kalau anda nak tahu kenapa penulis tak update blog, oklah.. penulis akan senaraikan alasan-alasannya, baiklah..

1- Nak tumpu perhatian lebih terhadap pelajaran – Bidang yang penulis amik kat universiti ni ganjil sikit dari bidang rakan-rakan penulis yang lain.. semester 1 sahaja dah macam budak final year.. tidur 3-hari sekali, makan tak teratur, nak lepak-lepak dengan member bidang lain pun susah.. ntah la.. dah rezeki penulis dapat bidang ni... yang penting final exam penulis tak banyak paper ok! Jangan jelez..

2- Internet dekat universiti lembab macam siput bab* - Dah la student kat U ni ramai giler, lepas tuh setiap orang pulak pakat nak download movie, lagu, software dan macam-macam lagi.. camner la tak meletup server internet tuh.. belum lagi campur student-student yang pakat download blue guna proxy search engine (penulis tahu ok, otak budak-budak sekarang ni memang status kena wajib kahwin).. subhanallah!

3- Broadband Digi penulis akan jadi slow bila hari malam – Penulis beli broadband pakej paling murah jer.. hari siang jer boleh surf internet, bila hari malam jer terus K.O.. Penulis nie takder la kaya pun.. muka jer macam billionaire tapi duit dalam poket penuh dengan duit seringgit yang berkeronyot + bergulung-gulung.. Penulis memang tak suka simpan duit dalam wallet pun haha!

4- Template blog yang lama terlalu berat nak open – Dulu penulis guna template wordpress (black magic).. template tuh memang la cantik dan lain dari yang lain cuma masalahnya kita tak boleh nak buka blog tu menggunakan internet explorer ditambah pulak dengan berat giler, maka penulis telah kehilangan pembaca-pembaca dari kalangan orang tua (harap faham yer hehe). Jadi, nak cari template yang baru amatlah sukar dan juga nak tukar template baru tu pulak amatlah malas sebab leceh nak godek-godek kod HTML tuh.. kalau terlupa nak backup kod HTML alamatnya hancurlah hidup ini huhu..

5- Menerima tempahan untuk design laman web – Oleh kerana penulis ni ada sedikit pengatahuan asas dalam bidang programming maka kalau setakat nak buat laman web simple-simple tu boleh la kot. So penulis dah amik masa lebih kurang 2-minggu dari waktu cuti semester untuk penulis design laman web company engineering kat area Johor itu.. Alhamdulillah akhirnya siap jugak walaupun belum sepenuhnya.. thanks Allah swt!

So now penulis dah pun free walaupun tak sepenuhnya.. cita-cita untuk menjadi seorang blogger kini telah kembali hadir didalam hidup penulis... minggu depan penulis kena pergi ke puchong pulak sebab ada tempahan rekabentuk risalah, poster dengan kad untuk syarikat eletronik yang baru nak buka.. apa-apa pun penulis akan curi jugak masa untuk berblogging. Doakan penulis ya! Sekian, terima kasih..

Wassalam


Anwar Suran Home 2011

Share:

Perhatian, segala entri dan 80 peratus daripada gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini adalah hasil dari rekaan dan idea My Cahaya Post. Gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini mempunyai bandwidth-nya yang tersendiri dan menyebabkan anda tidak boleh sesekali mengambil URL gambar-gambar tersebut. Jika anda ingin berbuat demikian, sila download gambar-gambar yang anda mahu dan upload semula di dalam blog anda. Selepas anda berbuat demikian, sila inform saya melalui ruangan komen, facebook page, email mahupun shoutbox. Sekian, terima kasih.

Bilangan Pelawat

Entri Terlaris

Hantarkan Email Anda