Friday, 17 June 2011

Intipati Di Dalam Blogku



Photobucket
Salam sejahtera buat para pengunjung blog yang dikasihi sekalian.. apa khabar? Sihat? Harap ceria selalu la ya. Entri kali ini masih lagi mengenai tentang blog penulis yang tercinta ini.. harap anda tak bosan la membaca nyer.. penulis tengah exited giler nih sebab dapat mengarang blog pada waktu cuti semester yang nyaman sambil makan cekodok pisang yang lazat.. 

Sebenarnya, penulis adalah  seorang yang amat gemar bercerita dan mendengar cerita, tetapi apabila terlalu banyak bercakap dan berbual tak manis pulak dipandang orang betul tak? Jadi penulis telah memutuskan untuk menjadi seorang yang pendiam dan hanya bercerita melalui penulisan sahaja.. Itu lebih baik kot.. Penulis amat mengharapkan sokongan anda semua ya.. from zero to hero..

Untuk pengatahuan semua, penulis dah buat blog ni semenjak tahun 2008 lagi.. masa tu tak banyak lagi template-template yang menarik untuk platform blogger.. setakat guna classic atau default template macam tak beberapa kena pada diri penulis nih sebab taste penulis agak tinggi sikit tapi takder la keterlaluan.. platform wordpress pun tak banyak lagi menyediakan theme yang benar-benar cantik. Jadi penulis pun terus tinggalkan dunia blog sehinggalah tahun 2010 penulis mula design semula blog ini dan tulis entri sikit-sikit.

Oklah, kali ni penulis nak ceritakan sedikit segmen/bahagian/intipati serta future di dalam blog penulis nih.. penulis telah bahagikan intipati blog ini kepada 11 bahagian iaitu Hidupku, Realiti, Misteri, Islam, Santai, Karyaku, Motivasi, Teknologi, Blog, dan terakhir sekali ialah Download.. Baiklah, penulis akan terangkan satu-persatu ok..


Photobucket

Hidupku - Memaparkan segala kisah pahit manis kehidupanku semenjak mula mengenali dunia ini sehinggalah mataku terlelap untuk terakhir kali. Segmen ini ibarat diari kehidupan penulis la kot samada flash back, angan-angan atau rutin harian penulis yang terpilih sahaja.


Photobucket

Realiti - Merupakan entri berkenaan dengan kebebasan bersuara terhadap realiti dunia masa kini dari segi aspek politik, isu semasa, serta kehidupan manusia. Segmen ini penulis akan mengaplikasikan freedom of speech yang tidak keterlaluan. Penulis rasa setiap insan memerlukan hak untuk menyuarakan ketidak puasan hati betul tak? Wallahualam..


Photobucket

Misteri - Memaparkan artikel-artikel mengenai sesuatu yang misteri/mistik samada di alam nyata mahupun alam ghaib. Entri-entri di dalam segmen ini hanya yang benar-benar betul sahaja ok, unsur-unsur tahyul mahyul takkan diselitkan. Penulis memang minat untuk mengambil tahu tentang perkara-perkara yang misteri nih..


Photobucket

Islam - Artikel-artikel berkenaan agama islam samada dari segi fakta, hukum hakam, kisah-kisah islamik, perbincangan agama serta segala aspek fardhu ain. Segala entri di dalam segmen islam ini mempunyai sumber rujukan yang amat boleh dipercayai.. jadi, janganlah anda bimbang ok. Sebagai seorang muslim berdakwah itu adalah wajib! tidak kiralah dengan cara apa sekalipun ya.. kita perlu menyeimbangkan di antara dunia dan akhirat.. Jangan lupa ok!


Photobucket

Santai - Segmen khas untuk anda merehatkan minda. Memaparkan segala manga atau komik yang terpilih dari seluruh dunia, himpunan lawak jenaka dan juga cerita-cerita menarik untuk bacaan masa lapang. Kalau anda free, jenguk-jenguklah entri-entri ini ya.. penulis akan berusaha untuk mengumpulkan himpunan media yang menghiburkan hati khas untuk pengunjung blog yang dikasihi huhu.


Photobucket

Karyaku – Mengumpul koleksi-koleksi hasil karya kreatifku seperti lukisan, kartun, sketsa, video, rekabentuk landskap, dan industri serta pelbagai lagi. Penulis meminati bidang seni lukis semenjak dari kecil lagi, insyallah penulis akan memasukkan karya-karya penulis seperti kartun, sketsa dan lain-lain di sini.. kemungkinan besar penulis akan cipta video-video sketsa jika ada kesempatan insyaallah..


Photobucket

Motivasi - Merupakan sudut khas motivasi samada dari segi pembelajaran, kerjaya, psikologi, perhubungan, keluarga, mutiara kata dan pelbagai lagi. Sebenarnya selain dari buku-buku komik serta buku-buku agama yang beratus-ratus biji kat umah penulis nih, penulis jugak amat suka mengumpul buku-buku motivasi.. agaknya dah boleh buat mini library dah kat rumah penulis nih hehe. Insyallah penulis akan berkongsi segala bahan bacaan motivasi penulis ok. Nantikan…


Photobucket

Tips/Petua - Koleksi petua-petua hebat mengenai segala aspek kehidupan seperti kesihatan, perbelanjaan, dan sebagainya! Hobi akak-akak penulis adalah mengumpul majalah-majalah seperti wanita, nona, maskulin, glam dan sebagainya. Jangan lupa, dalam majalah tu ada banyak tip-tip hebat yang jarang golongan masa kini membacanya seperti petua kesihatan, keewangan, kerjaya dan sebagainya. Nanti penulis akan ekstrak dan paparkan di dalam segmen ini yer..


Photobucket

Teknologi - Memaparkan artikel mengenai teknologi terkini seperti gadjet, computer dan juga internet. Penulis teramat-amat meminati dunia teknologi lebih-lebih lagi berkaitan dengan internet.. lagipun penulis pernah menjalani ‘kursus’ rekabentuk software selama 5-bulan di universiti tempatan pada tahun 2008 dulu.. di sinilah penulis akan berkongsi segala maklumat mengenai dunia teknologi masa kini.


Photobucket

Blog - Himpunan tutorial blog berbahasa melayu  samada untuk  platform Blogger atau Wordpress percuma. Alhamdulillah, kini setelah penulis memahami sedikit sebanyak teknik programming, dapatlah juga penulis berkongsi sedikit sebanyak ilmu mengenai kod HTML untuk sesiapa sahaja yang menggunakan platform blogger untuk menulis blog.. penulis juga boleh berkongsi serba sedikit mengenai teknik-teknik yang telah penulis lakukan semasa penulis modified blog penulis nie dulu.. tutorial wordpress pun penulis boleh ajar jugak cuma dari platform yang percuma jer la yer! Haha..


Photobucket

Download - Boleh muat turun segala movie, lagu, e-book, software dan pelbagai lagi di sini. Ia juga berfungsi sebagai galleri untuk berkongsi segala jenis media.. Segala apa yang ada di dalam blog ini, penulis akan attach kat bahagian download dan anda download la apa yang anda nak yer.. nak copy paste pun boleh.. takder  nyer penulis nak marah huhu.. yang penting jangan lupa link kan dengan blog ini. Itu jer syaratnya.. mudahkan?


Antara intipati-intipati yang lain di dalam blog penulis adalah Forum, Kedai Online serta ruangan Borang tetapi masih di dalam proses kemaskini. Nampaknya itu sahaja penerangan tentang intipati di dalam blog penulis nih.. harap anda bolehlah sumbangkan idea-idea serta pandangan anda ya. Sila sumbangkan segalanya di dalam ruangan komen dan segala komen-komen tersebut penulis akan membalasnya sekadar yang termampu.. insyallah..


Terima kasih daun keladi, sila berkunjung lagi!


Anwar Suran Home 2011

Share:

0 Komen:

Post a Comment

Perhatian, segala entri dan 80 peratus daripada gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini adalah hasil dari rekaan dan idea My Cahaya Post. Gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini mempunyai bandwidth-nya yang tersendiri dan menyebabkan anda tidak boleh sesekali mengambil URL gambar-gambar tersebut. Jika anda ingin berbuat demikian, sila download gambar-gambar yang anda mahu dan upload semula di dalam blog anda. Selepas anda berbuat demikian, sila inform saya melalui ruangan komen, facebook page, email mahupun shoutbox. Sekian, terima kasih.

Bilangan Pelawat

Entri Terlaris

Hantarkan Email Anda