Thursday, 16 June 2011

Alasan Lama Tak Update Blog


Assalamualaikum wbt.. Apa khabar? Sihat? Harap para pembaca semua sihatlah hendaknya ya.. Dah lama penulis tak update blog kan? Rakan-rakan penulis pun dah bising suruh penulis update blog malah mak penulis pun turut tumpang bertanya sekali. Kalau anda nak tahu kenapa penulis tak update blog, oklah.. penulis akan senaraikan alasan-alasannya, baiklah..

1- Nak tumpu perhatian lebih terhadap pelajaran – Bidang yang penulis amik kat universiti ni ganjil sikit dari bidang rakan-rakan penulis yang lain.. semester 1 sahaja dah macam budak final year.. tidur 3-hari sekali, makan tak teratur, nak lepak-lepak dengan member bidang lain pun susah.. ntah la.. dah rezeki penulis dapat bidang ni... yang penting final exam penulis tak banyak paper ok! Jangan jelez..

2- Internet dekat universiti lembab macam siput bab* - Dah la student kat U ni ramai giler, lepas tuh setiap orang pulak pakat nak download movie, lagu, software dan macam-macam lagi.. camner la tak meletup server internet tuh.. belum lagi campur student-student yang pakat download blue guna proxy search engine (penulis tahu ok, otak budak-budak sekarang ni memang status kena wajib kahwin).. subhanallah!

3- Broadband Digi penulis akan jadi slow bila hari malam – Penulis beli broadband pakej paling murah jer.. hari siang jer boleh surf internet, bila hari malam jer terus K.O.. Penulis nie takder la kaya pun.. muka jer macam billionaire tapi duit dalam poket penuh dengan duit seringgit yang berkeronyot + bergulung-gulung.. Penulis memang tak suka simpan duit dalam wallet pun haha!

4- Template blog yang lama terlalu berat nak open – Dulu penulis guna template wordpress (black magic).. template tuh memang la cantik dan lain dari yang lain cuma masalahnya kita tak boleh nak buka blog tu menggunakan internet explorer ditambah pulak dengan berat giler, maka penulis telah kehilangan pembaca-pembaca dari kalangan orang tua (harap faham yer hehe). Jadi, nak cari template yang baru amatlah sukar dan juga nak tukar template baru tu pulak amatlah malas sebab leceh nak godek-godek kod HTML tuh.. kalau terlupa nak backup kod HTML alamatnya hancurlah hidup ini huhu..

5- Menerima tempahan untuk design laman web – Oleh kerana penulis ni ada sedikit pengatahuan asas dalam bidang programming maka kalau setakat nak buat laman web simple-simple tu boleh la kot. So penulis dah amik masa lebih kurang 2-minggu dari waktu cuti semester untuk penulis design laman web company engineering kat area Johor itu.. Alhamdulillah akhirnya siap jugak walaupun belum sepenuhnya.. thanks Allah swt!

So now penulis dah pun free walaupun tak sepenuhnya.. cita-cita untuk menjadi seorang blogger kini telah kembali hadir didalam hidup penulis... minggu depan penulis kena pergi ke puchong pulak sebab ada tempahan rekabentuk risalah, poster dengan kad untuk syarikat eletronik yang baru nak buka.. apa-apa pun penulis akan curi jugak masa untuk berblogging. Doakan penulis ya! Sekian, terima kasih..

Wassalam


Anwar Suran Home 2011

Share:

0 Komen:

Post a Comment

Perhatian, segala entri dan 80 peratus daripada gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini adalah hasil dari rekaan dan idea My Cahaya Post. Gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini mempunyai bandwidth-nya yang tersendiri dan menyebabkan anda tidak boleh sesekali mengambil URL gambar-gambar tersebut. Jika anda ingin berbuat demikian, sila download gambar-gambar yang anda mahu dan upload semula di dalam blog anda. Selepas anda berbuat demikian, sila inform saya melalui ruangan komen, facebook page, email mahupun shoutbox. Sekian, terima kasih.

Bilangan Pelawat

Entri Terlaris

Hantarkan Email Anda