Saturday, 9 July 2011

Berpindah Ke Domain Sendiri



Assalamualaikum wbt


Apa khabar semua.. harap anda semua sihat serta sentiasa dirahmati Allah swt amin.. Untuk entri kali ini agak simple jer ok, hanya nak beritahu yang penulis telah berjaya mendapatkan domain sendiri iaitu ‘www.anwarsuran.com’... Penulis beli domain ni daripada ‘NetKL’ sekali dengan pemasangan hanya dengan yuran RM3 sahaja.. Harga domain kat NetKL tiadalah mahal mana, hanya lebih kurang RM31 setahun! Amatlah berbaloi jika anda semua (para bloggers remaja) untuk mendapatkannya..

Jika anda menggunakan alasan tiada duit untuk membelinya maka anda telah menipu diri anda sendiri.. sedangkan untuk topup RM10 seminggu pun anda mampu apatah lagi untuk membeli domain yang hanya dengan harga lebih kurang RM35 setahun.. Itu belum kes bergaduh dengan pakwe makwe lagi.. agaknya kalau bergaduh, mungkin mencecah RM50 semalaman hanya nak pujuk makwe yang tengah merajuk tuh. So, janganlah berpakwe makwe ni ok.. Alamak, terlari topik pulak haha.

Mesti anda pelik.. penulis baru jer tak sampai setahun ber-blogging tiba-tiba jer dah beli domain sendiri.. Penulis beli domain nie awal-awal agar Google dapat crawl penulis punya blog nie dengan nama www.anwarsuran.com ok.. penulis tak mahu la bila blog penulis dah ramai pembaca nanti baru terhegeh-hegeh nak beli domain sendiri.. nanti penulis punyer page rank blog penulis akan kembali kepada 0! Sangat leceh.. lebih baik beli awal-awal..

Bagi sesiapa yang masih belum tahu apakah itu domain maka penulis akan terangkan dengan gaya bahasa yang mudah ya.. Kalau anda baca penerangan para blogger yang lain mungkin agak penat sedikit kerana penerangan mereka yang agak panjang lebar itu.. Baiklah, straight to the point.. sebenarnya makna domain adalah alamat atau URL blog kita contohnya:

Alamat blog tanpa domain sendiri: http://anwarsuran.blogspot.com  atau http://anwarsuran.wordpress.com

Alamat blog yang ada domain sendiri: http://www.anwarsuran.com

Jadi kesimpulannya, mempunyai domain sendiri ini bermakna kita tidak menumpang alamat orang lain seperti blogspot, wordpress, ning atau lain-lain atau dengan kata yang lebih mudah iaitu alamat blog kita itu adalah hak mutlak untuk diri kita.. tapi kalau tak bayar RM30 setahun pun tak guna jugak..


Extra: Apakah itu Hosting?

Ok, sebagai ilmu tambahan penulis akan menerangkan tentang hosting pulak.. apakah itu hosting? Baiklah.. hosting ini adalah tempat untuk anda menyimpan dokumen anda di dalam internet seperti gambar-gambar, video, dan sebagainya.. jika anda upload picture anda di dalam facebook maka gambar-gambar serta video anda itu akan disimpan di dalam hosting facebook, jika anda upload gambar-gambar anda di dalam blogger atau nama terbarunya iaitu 'Google Blog' maka picture anda akan disimpan di dalam hosting 'Google Picture'.. faham ke?  Ok, satu lagi contoh.. jika anda simpan dokumen anda di dalam http://photobucket.com maka gambar-gambar anda akan disimpan di dalam hosting photobucket lah ok.. ini bermakna anda telah menyimpan gambar anda di dalam hosting hak milik orang lain..

Jadi, makna hosting persendirian pula adalah hosting hak milik anda sediri iaitu segala dokumen, gambar serta video anda akan disimpan di dalam hosting hak milik anda sendiri dan dibawah tanggung jawab sendiri.. anda juga boleh menyimpan gambar anda yang tidak menutup aurat tanpa perlu risau ada orang mencerobohnya.. jika anda menyimpan gambar atau video anda di dalam hosting orang lain contohnya picasa web album, flikr atau photobucket.. confirm ler admin hosting itu akan dapat melihat segala gambar anda.. so, kalau admin tu sebarkan gambar seksi anda maka secara automatik nyer anda akan menanggung dosa itu ok.. Jadi, itulah kelebihan mempunyai hosting sendiri.. kelemahannya cuma anda perlu membayar lebih kurang RM60 setahun.. so, bila anda dengar jer tentang duit mesti anda gelapkan mata, pekak kan telinga haha!

Ok itu sahaja untuk entri kali ini.. Wassalam


Anwar Suran Home 2011

Share:

2 comments:

  1. Tahniah ! Nak beli domain jugak lha lepas ni . heheee

    ReplyDelete
  2. @Miss MomoBeli la.. RM30 jer setahun.. topup boleh pulak.. takkan nak beli domain payment setahun sekali tak boleh kan? kan? kan? hahaha

    ReplyDelete

Perhatian, segala entri dan 80 peratus daripada gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini adalah hasil dari rekaan dan idea My Cahaya Post. Gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini mempunyai bandwidth-nya yang tersendiri dan menyebabkan anda tidak boleh sesekali mengambil URL gambar-gambar tersebut. Jika anda ingin berbuat demikian, sila download gambar-gambar yang anda mahu dan upload semula di dalam blog anda. Selepas anda berbuat demikian, sila inform saya melalui ruangan komen, facebook page, email mahupun shoutbox. Sekian, terima kasih.

Bilangan Pelawat

Entri Terlaris

Hantarkan Email Anda