Sunday, 20 May 2012

Tanda Hidup Kita Tidak Diberkati Allah SWT


Tanda-Tanda Hidup Kita Tidak Diberkati Allah SWT


Assalamualaikum,

Harap pembaca semua sihat dan ceria hendaknya. Baru-baru ini penulis ada terbaca artikel di dalam facebook mengenai tanda-tanda hidup kita tidak diberkati Allah swt dan penulis rasa eloklah penulis berkongsi artikel tersebut terhadap pembaca semua kerana ia sangat penting untuk renungan kita bersama. Jom kita sama-sama muhasabah diri!


*******************

Banyak sebenarnya tanda-tanda jika kehidupan kita ini tidak mendatangkan keberkatan namun sebahagian tanda-tanda dibawah ini juga jelas membayangkan kehidupan kita ini tidak mendatangkan keberkatanNYA Na’uzubillah

Tanda-tanda hidup kita tak berkat ialah:

1. Duit banyak, tapi cepat jer habis.
Tak tau duit pergi mana. Pendapatan bertambah, tapi asyik tak cukup jer. Duit banyak dihabiskan pada benda yang sia-sia. Patutnya bila duit dapat banyak, sedekah pun kena la bertambah. Tapi tak, kita jadi makin kedekut. Sedekah tak bertambah, duit tetap habis ke tempat lain.

2. Buat kerja, tak siap.
Projek ada macam-macam, idea banyak, tapi satu pun tak berjaya. Macam-macam usaha dibuat, macam-macam projek kita cuba nak lakukan, tapi semuanya tergantung. Semuanya tergendala. Satu pun tak berjaya. Kalau ada yang menjadi, tapi tak seperti yang dirancangkan.

3. Buat sesuatu, tak dapat manfaat.
Baca buku banyak, tapi ilmu satu pun tak lekat. Nasihat orang pandai, tapi diri pun tunggang langgang.

4. Masa habis dengan sia-sia.
Kononnya sibuk, tapi sebenarnya banyak masa dihabiskan dengan perkara yang sia-sia. Leka main fesbuk, leka tengok TV, leka berborak dengan kawan, leka main game, leka melepak dengan kawan-kawan. Tapi nak luang baca Quran 5 minit sehari pun tak boleh. Solat pun akhir waktu. Solat tak sampai 5 minit. Zikir langsung tak amal. Malah nak berdoa untuk diri sendiri pun malas.

Adakah anda salah seorang yang mengalami atau merasai tanda-tanda di atas?

Mari kita sama-sama muhasabah diri. Tanya pada diri, adakah kita salah seorang daripada orang yang tidak mendapat keberkatan dari Allah.

Aduh, alangkah malang dan ruginya kalau kita gagal mendapat keberkatan dalam hidup ini. Kerana kita bukan saja akan rugi di dunia ini, malah akan bangkrap di akhirat nanti. Na’uzubillah. Sama-sama kita taubat dan mohon taufik hidayah daripada Allah ta’ala untuk memperbaiki iman dan amal kita masing-masing. Sama-sama muhasabah dan mengingati diri sendiri juga.

Sumber: Klik disini

******************


P/S: Baiklah, mungkin pembaca tertanya-tanya kenapa kehidupan sesetengah manusia tidak diberkati Allah swt? Satu sahaja jawapannya iaitu kita tidak pernah berniat melakukan sesuatu perkara kerana Allah swt. Ingatlah, setiap apa yang kita kerjakan wajiblah berniat kerana Allah swt tidak kiralah perkara apa sekalipun samada ada menyiapkan kerja sekolah, menolong rakan, pergi ke kedai, berkahwin, belajar, bersukan, dan apa-apa sahaja. Jika kita mengamalkan niat kerana Allah swt setiap kali melakukan sesuatu, insyaallah Allah akan permudahkan setiap urusan kita dan membuatkan hati kita sentiasa bahagia.


Sekian Terima Kasih

Anwar Suran Post – Mei 2012 Share:

3 comments:

Perhatian, segala entri dan 80 peratus daripada gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini adalah hasil dari rekaan dan idea My Cahaya Post. Gambar-gambar yang terkandung di dalam blog ini mempunyai bandwidth-nya yang tersendiri dan menyebabkan anda tidak boleh sesekali mengambil URL gambar-gambar tersebut. Jika anda ingin berbuat demikian, sila download gambar-gambar yang anda mahu dan upload semula di dalam blog anda. Selepas anda berbuat demikian, sila inform saya melalui ruangan komen, facebook page, email mahupun shoutbox. Sekian, terima kasih.

Bilangan Pelawat

Entri Terlaris

Hantarkan Email Anda